Regulier

Locatie Oranjeweg

Het reguliere keuzeprogramma bestaat uit meerdere vakken.

Sport & Lifestyle

Ben je sportief dan zit je goed op Het Goese Lyceum! Naast de drie uur lichamelijke opvoeding in de brugklas kun je ook nog voor twee uur Sport & Lifestyle kiezen. In dit vak kom je in aanraking met allerlei andere sporten die niet worden aangeboden in de gewone gymlessen, zoals klimmen en longboarden.

Daarnaast leer je over onderwerpen die met sport te maken hebben. We werken daarin met thema’s zoals; ‘Fitheid en metingen’, ‘Sport en Voeding’, ‘Blessurepreventie’, maar ook ‘Social Media’ en ‘Omgaan met verschillen’.

De lessen worden afgewisseld met een klein stukje theorie en veel praktijk om dit dan gelijk toe te passen of te ondervinden. Plezier speelt hierin een belangrijke rol.

Praktische vaardigheden

De mavo- en havo-klassen op Het Goese Lyceum volgen twee uur per week het vak praktische vaardigheden. Daarin staan verschillende vaardigheden centraal zoals digitale geletterdheid, technische en creatieve vaardigheden.

Wetenschapsvaardigheden

De vwo-klassen volgen het vak Eureka, wat bol staat van wetenschapsvaardigheden. Eureka is een uitspraak die betekent; ‘Ik heb het gevonden!’ Je gaat bij dit vak dan ook veel zelf onderzoeken en uitzoeken.

Vaardigheden en projecten

In zowel de eerste, tweede als derde klas werk je in een schooljaar aan verschillende projecten en bij verschillende docenten. Begrippen die binnen de lessen centraal staan, zijn: samenwerken, probleemoplossend vermogen, ICT-geletterdheid, creativiteit, kritisch denken, communiceren en sociale en culturele vaardigheden.

De projecten bij Eureka richten zich meer op onderzoeks- en wetenschapsvaardigheden en die van praktische vaardigheden op het praktisch toepassen van vaardigheden in de projecten. Je leert dingen die je bij andere vakken of buiten school kunt gebruiken.

In de tweede klas hebben leerlingen eerder bijvoorbeeld onderzoek gedaan en een oplossing bedacht voor een maatschappelijk vraagstuk van de toekomst. In het derde jaar verdiepten de leerlingen zich onder andere in het probleem van de plasticsoep en maakten ze een influencer-filmpje om zwerfaval tegen te gaan. In de derde krijg je bij Eureka het vak kritisch denken.

Binnen de verschillende projecten is er veel ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. En doordat we zoveel verschillende dingen doen, zit er altijd wel iets bij dat bij je past!

Aanmelden voor het reguliere keuzeprogramma

Mavo en havo leerlingen kunnen op het aanmeldformulier aangeven of ze kiezen voor Sport & Lifestyle en praktische vaardigheden. Na aanmelding nemen we contact met je op waarna je een keuze tussen deze twee vakken kunt maken.

Vwo leerlingen kunnen op het aanmeldformulier aangeven of ze kiezen voor Sport & Lifestyle en wetenschapsvaardigheden. Zij krijgen deze vakken beide.

Leerlingen die het reguliere programma binnen het tweetalig vwo gaan doen krijgen wel het vak wetenschapsvaardigheden, maar kunnen helaas niet kiezen voor Sport & Lifestyle, omdat zij andere Engelstalige vakken zullen volgen.

Voor het reguliere keuzeprogramma wordt geen bijdrage gevraagd.

Contact

Heb je interesse in het reguliere keuzeprogramma en wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op met Sport & Lifestyle vakdocent dhr. de Waard (c.de.waard@pontes.nl). Voor praktische vaardigheden Dhr. van Moolenbroek (PONMBR@pontes.nl) of Eureka vakdocent mw. E. Bijker (e.bijker@pontes.nl)

Voor meer informatie, bekijk ons privacybeleid.